Owsianka z bakłażanem, cukinią i jajkiem / Oatmeal with eggplant, zucchini and egg

 

Składniki (1 porcja) / Ingredients (1 serving):

0,5 szklanki płatków owsianych / 0,5 cup of oats
1 szklanka mleka / 1 cup of milk
sól i pieprz / salt and pepper
1 łyżka masła / 1 tablespoon of butter
kawałek bakłażana / a piece of eggplant
kawałek cukinii / a piece of zucchini
1 jajko / 1 egg
szczypiorek / chives

Przygotowanie / How to make:

Bakłażana pokroj na kawałki i podsmaż na maśle do miękkości, po czym dopraw solą i pieprzem. Płatki owsiane zalej mlekiem, dodaj startą cukinię i gotuj do zmięknięcia. Dopraw do smaku. Przełóż do miseczki, a na wierzch wyłóż bakłażana oraz jajko sadzone. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Cut the eggplant into pieces and fry in butter until soft, then season with salt and pepper. Pour milk over oatmeal, add grated zucchini and cook until soft. Season to taste. Transfer to a bowl and place the eggplant and fried egg on top. Sprinkle with chopped chives.

* Jajka sadzone - na patelni rozpuść nieco masła, a następnie wbij jajko, zmniejsz ogień i podsmażaj, aż białko się zetnie, a żółtko zacznie lekko gęstnieć. Dopraw solą.

* Fried eggs - melt some butter in a pan, then add the egg, reduce the heat and fry until the white sets and the yolk begins to thicken slightly. Season with salt.

Smacznego owsianego~

Enjoy your oatmeal~

 

Komentarze