Owsianka czekoladowa z karmelizowaną cytryną i orzechami brazilijskimi / Oatmeal with carmelized lemon and brazil nuts

 

Składniki (1 porcja) / Ingredients (1 serving):

0,5 szklanki płatków owsianych / 0,5 cup of oats
1 szklanka mleka / 1 cup of milk
2 kostki czekolady / 2 pieces of chocolate
0,5 łyżeczki kakao / 0,5 teaspoon of cocoa
kropla ekstraktu z wanilii / a drop of vanilla extract
2 cytryny / 2 lemons
garstka orzechów brazylijskich / a handful of brazil nuts

Przygotowanie / How to make:

Cytrynę obierz, usuń albedo z miąższu. W rondelku roztop cukier z miodem (1:1), po czym dodaj cząstki cytryny i praż na średnim ogniu, aż się skarmelizuje. Płatki owsiane zalej mlekiem z kakao i ugotuj. Wymieszaj z wanilią, czekoladą, do rozpuszczenia, oraz posiekanymi orzechami. Przełóż do miseczki, a na wierzch wyłóż skarmelizowaną cytrynę.

Peel the lemon and remove the albedo from the pulp. Melt sugar and honey in a pot (1:1), then add lemon pieces and roast over medium heat until caramelized. Pour oatmeal with milk and cocoa and cook. Mix with vanilla, chocolate until melted, and chopped nuts. Transfer to a bowl and place the caramelized lemon on top.

Smacznego owsianego~

Enjoy your oatmeal~

 

Komentarze