Owsianka z bekonem, jajkiem sadzonym i rukolą / Oatmeal with bacon, fried egg and arugula

 

Składniki (1 porcja) / Ingredients (1 serving):

0,5 szklanki płatków owsianych / 0,5 cup of oats
1 szklanka mleka lub bulionu / 1 cup of milk or broth
sól i pieprz / salt and pepper
0,5 małej cebuli / 0,5 small onion
kilka plasterków boczku / a few slices of bacon
1 jajko / 1 egg
rukola / arugula

Przygotowanie / How to make:

Posiekaną cebulę podsmaż, wymieszaj z płatkami i zalej mlekiem/bulionem. Ugotuj. Dopraw solą/pieprzem do smaku. Wymieszaj z posiekaną rukolą. Przełóż do miseczki, a na wierzch wyłóż podsmażony boczek oraz jajko sadzone.

Fry the chopped onion, mix with the flakes and pour milk/broth. Cook. Season with salt/pepper to taste. Mix with chopped arugula. Pour into a bowl and top with fried bacon and a fried egg.

* Jajka sadzone - na patelni rozpuść nieco masła, a następnie wbij jajko, zmniejsz ogień i podsmażaj, aż białko się zetnie, a żółtko zacznie lekko gęstnieć. Dopraw solą.

* Fried eggs - melt some butter in a pan, then add the egg, reduce the heat and fry until the white sets and the yolk begins to thicken slightly. Season with salt.

Smacznego owsianego~

Enjoy your oatmeal~

 

Komentarze